نویز کنسلینگ و یا قابلیت حذف نویز یکی از کاربردترین ویژگیهایی است که امروزه، بسیاری از برندها هدفون و هندزفریهای خود را به آن مجهز کرده و با افتخار در بازار عرضه میکنند.
سالهای زیادی است که موبایلها و تلفنهای هوشمند در زندگی انسانها جای خود را باز کردهاند. در طی این سالها نه تنها فناوریها و تکنولوژیهای درون این تلفنها روز به روز پیشرفت کرده، بلکه لوازم جانبی موبایل ها مثل انواع هندزفری و هدفون نیز هر روز با فناوریهای به روزتر و قابلیتهای بیشتری تولید میشوند.
نویز کنسلینگ یا حذف نویز فعال، که اگر برای خرید هندزفری یا هدفون به بازار مراجعه کنید، حتماً نام آن را میشنوید، یکی از این فناوریهای جدید و جذاب است. قابلیت حذف نویز همان چیزی است که خیلی از افراد زمانی آرزویش را داشتند. برای آشنایی با این فناوری جدید، کاربردها و انواع آن با ما همراه باشید.
نویز کنسلینگ چیست؟
قابلیت حذف نویز به زبان ساده یعنی حذف صداهای مزاحم اطراف شما، چه در هنگام صحبت کردن و چه در هنگام گوش دادن به موسیقی یا کتاب صورتی مورد علاقهتان.
تقریباً برای همهی ما اتفاق افتاده که در محیطهای شلوغ و پرصدای عمومی مثل اتوبوس و یا در هنگام پیادهروی در کنار خیابان و اتوبان سروصدای ماشینها، موتورها و افراد باعث شده باشد که از دنیای موسیقی موردعلاقهی خود به بیرون کشیده شویم و یا جملهی از کتاب صوتی خود را نشنویم و مجبور شویم دوباره فایل صوتی را به عقب برگردانیم. حتماً شما هم در این مواقع حسابی کلافه میشوید.
احتمالاً ایده نویز کنسلینگ نیز از همین کلافگی به ذهن تولیدکنندگان آن خطور پیدا کرده است.
اگر این کلافگی شما را حسابی آزار میدهد، میتوانید با خرید یک هندزفری نویز کنسلینگ این احساس را کمتر تجربه کنید. اما این تکنولوژی چگونه عمل میکند؟
نحوهی عملکرد و انواع فناوری Noise Cancelling
همهی ما میدانیم که صداها در واقع ارتعاشاتی با طول موج مشخص هستند که خود را به گوش ما میرسانند. هر صدایی با توجه به بلند یا کم بودن آن طول موج متفاوتی را ایجاد میکند.
حالا دستگاههای مجهز به نویز کنسلینگ برای اینکه این امواج جانبی در هنگام استفاده از هندزفری یا هدفون کمتر به گوش ما برسند و مزاحمت زیادی ایجاد نکند، از دو روش استفاده میکنند:
1- نویز کنسلینگ پسیو
Noise Cancelling در این حالت به سخت افزار و نوع طراحی فیزیکی هدفون و هندزفری برمیگردد. در واقع اگر در لیست مشخصات هدفون تنها به نویز کنسلینگ پسیو آن اشاره شده بود، منظور طراحی خاص گوشیهای هدفون است. این دستگاهها به گونهای طراحی میشوند که صداهای مزاحم کمتر به گوش برسند. بسیاری از دستگاههای موجود در بازار این طراحی را در نظر گرفتهاند.
البته بعضی از شرکتها به صورت ویژه برای طراحی دستگاه خود با این قابلیت تلاش کردهاند و از متریال مخصوصی برای جذب بیشتر امواج کمک گرفتهاند.
برای مثال شرکت اپل که در طراحی ایرپاد پرو از سریهای سیلیکونی به منظور ایزوله کردن محیط گوش استفاده کرده است. این شرکت سریهای سیلیکونی را در سه سایز مختلف ارائه کرده تا افراد اندازهی متناسب آن را برای گوش خود انتخاب کنند. باید در نظر داشت که استفاده از این متریال و طراحی خاص در اغلب موارد به قیمت افزایش وزن دستگاه تمام خواهد شد.
معمولاً این هندزفری یا هدفونها به صورت کامل گوش شما را پر میکنند تا هیچ راهی برای ورود صدا باقی نماند.
رفع نویز به صورت پسیو به شما کمک میکند تا در محیطهای شلوغ و پر از سروصداهای نامنظم تمرکز بیشتری داشته باشید.
2- نویز کنسلینگ اکتیو
وقتی برای خرید هدفون نویز کنسلینگ اقدام میکنید، حتماً از داشتن فناوری رفع نویز فعال آن مطمئن شوید. در واقع میتوان گفت که منظور اصلی از فناوری Noise Cancelling نوع active یا فعال آن است.
این فناوری که از تکنولوژی بالایی استفاده میکند، تمام امواجهای صوتی اطراف شما را مورد بررسی و شناسایی قرار میدهد. سپس طولی موجی درست معکوس آنها تولید کرده تا موج موردنظر را خنثی کند و به این صورت موجب حذف نویز قبل از رسیدن آن به گوش شما خواهد شد.
این تکنولوژی به خصوص در شبیه سازی موجهای صوتی یکنواخت بسیار موفق عمل میکند. منظورمان از موجهای صوتی یکنواخت، صداهایی است که به صورت ثابت در محیط پخش میشوند و شما را آزار میدهند. مثل صدای قطار در طول سفر و یا صدای عبور و مرور ماشین در خیابانهای پر رفت و آمد.
از فناوری حذف نویز در چه قسمتهایی استفاده میشود؟
از این ویژگی در دو قسمت ورودی و خروجی هندزفری یا هدفون استفاده میشود:
1- قسمت خروجی یا میکروفن:
این قابلیت در قسمت میکروفن گوشیهای هوشمند به کار گرفته میشود تا هنگامیکه، شما در حال صحبت با فردی در آن سوی خط هستید، طول موج صدای شما را از صداهای محیط اطرافتان تشخیص داده و آن را از بقیه طول موجها جدا کند. به این ترتیب تنها صدای شما با کیفیت بیشتر به گوش طرف مقابل خواهد رسید.
2- قسمت ورودی یا هدفون:
این قابلیت اگر در قسمت ورودی هدفون تعبیه شده باشد، به کاربر کمک میکند تا در هنگام استفاده از آن صداهای مزاحم اطراف خود را کمتر بشنود. دقت داشته باشید که این قابلیت موجب حذف تمامی صداهای مزاحم نخواهد شد، بلکه تنها صداهایی که طول موجی پایین و ثابت دارند را به خوبی حذف میکند. مثل صدای موتور ماشین و یا هواپیما و..
چرا باید هندزفری یا هدفون ANC بخریم؟
شاید برای شما نیز این سوال مطرح شده باشد که چرا باید هدفون نویز کنسلینگ بخریم؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال بهتر است در مورد کاربردهایی این فناوری بیشتر بدانید تا با توجه به قیمت بالاتر هندزفریها و هدفونهای مجهز به ANC بتوانید بهتر برای خریدن یا نخریدن آنها تصمیم بگیرید.
- افزایش تمرکز: استفاده از هدفونهای حذف نویز به شما کمک میکند تا در هنگام کار و به خصوص در دفترهای اداری شلوغ با تمرکز بیشتری کار خود را انجام دهید.
- افزایش لذت موسیقی: شنیدن موسیقی برای مغز انسان نوعی ورزش به حساب میآید. گوش دادن به موسیقیهای موردعلاقهتان در محیطهای شلوغ و لذت بردن از آنها در هر شرایطی با استفاده از هندزفریهای حذف نویز امکان پذیر است.
- کیفیت مکالمه بهتر: این قابلیت کمک میکند تا در هنگام صحبت با دوستان و عزیزان خود کیفیت صدای بیشتری داشته باشید و حتی در پرسروصداترین مهمانیها و جشنها نیز به راحتی با آنها صحبت کنید.
- حفظ سلامت گوش: اگر در محیطهای شلوغ و در کنار اتوبانها و خیابانها قصد استفاده از هندزفریهای معمولی را داشته باشیم، مجبور میشویم که صدای موسیقی را تا آخر بلند کنیم که قطعاً در دراز مدت به گوش ما آسیب خواهد رساند. در صورتی که با هندفونهای مجهز به نویز کنسلینگ میتوانید با صدای متوسط نیز در پرسروصداترین محیطهای از فایل صوتی خود نهایت استفاده را ببرید.
اما در کنار تمام این مزایا، استفاده از Noise Cancelling مشکلاتی هم به دنبال دارد؟
مشکلات استفاده از Noise Cancelling
بسیاری از افراد این تردید را دارند که استفاده از این ویژگی ممکن است برای گوش آنها با آسیب همراه باشد، که اگر تا اینجای مقاله را خوانده باشید، متوجه شدهاید که سازوکار این فناوری نه تنها هیچ صدمهی به گوش نمیرساند، بلکه برای حفظ سلامت شما گزینهی بهتر خواهد بود.
البته در نظر داشته باشید که برای تضمین سلامت گوش، باید هندزفری خود را چه معمولی باشد، چه مجهز به قابلیت حذف نویز فعال، به صورت اصولی ضدعفونی کنید. ضدعفونی کردن هندزفری را در مقالهی کامل به شما آموزش دادهایم.
اما مهمترین مشکل استفاده از نویز کنسلینگ را میتوان کاهش عمر باتری دانست. فعال کردن این ویژگی باعث میشود که شارژ هدفون و یا هندزفری بی سیم شما زودتر تمام شد و مرتب نیاز باشد که آن را به شارژر متصل کنید.
سخن آخر:
در بازار هندزفریهای بلوتوثی زیادی مثل بیسوس، جویروم، پورودو، آی پاد پرو و … مجهز به فناوری نویز کنسلینگ هستند که شما میتوانید با توجه به سلیقه و بودجهی خود یکی از آنها را انتخاب کرده و با استفاده از این هندزفریها تجربهی بهتری از لذت موسیقی را به خود هدیه دهید.
البته در نظر داشته باشید که حتی اگر بهترین هندزفریهای نویز کنسلینگ را نیز خریداری کنید، نمیتواند تمامی صداهای محیط اطراف خود را حذف کنید. اما بهرحال شنیدن موسیقی یا فایل صوتی در سکوت بیشتر نیز غنیمت است.