ماوسهای بیسیم نسبت به ماوسهای سیمدار حساسیت بیشتری دارند و در بسیاری از مواقع دچار باگهایی میشوند که باعث کار نکردن ماوس بیسیم خواهد شد. معمولا این مشکلات به دلایلی پیش پا افتاده و گاها نامشخص اتفاق میافتند و با یک ریست و خاموش و روشن کردن ماوس یا سیستم حل خواهند شد. در برخی از موارد؛ اما، مشکلات جدیترند و باید برای آنها راهحلهای اصولیتر پیدا کرد. با ما همراه باشید تا با این مشکلات و ترفندهایی برای حل آنها بیشتر آشنا شوید.
دلایلی که باعث از کار افتادن ماوس بی سیم خواهد شد؟
دلایل بسیاری ممکن است باعث به وجود آمدن مشکل کار نکردن ماوس وایرلس شوند که در میان آنها موارد زیر بیشتر دیده میشوند:
- شناسایی نشدن ماوس توسط ویندوز و قطع ارتباط میان این دو دستگاه
- تمام شدن باتری ماوس
- نصب نبودن یا درست نصب نکردن درایورها و نرم افزارها مربوط به ماوس
- عدم استفاده از ماوس پدهای مناسب و قرار دادن مستقیم ماوس روی سطوح
ترفندهای حل مشکل کار نکردن ماوس
همانطور که دیدید در بسیاری از موارد دلایلی که باعث از کار افتادن ماوس بیسیم میشوند، بسیار ساده و پیش پا افتاده هستند و با راهکارهایی آسان حل میشوند. در ادامه این راهکارهای ساده را با هم مرور میکنیم:
1-ریست کردن ماوس و سیستم
مثل همیشه اولین راهحلی که احتمالا به ذهن بسیاری از کاربران هم میرسد، خاموش و روشن کردن لپتاپ یا کامپیوتر و ماوس است. برای ریست کردن ماوس کافیست که باتریهای آن را یکبار بیرون آورده و دوباره داخل آن بگذارید.
2-بررسی شارژ باتریهای ماوس
یکی دیگر از دلایل رایجی که باعث کار نکردن ماوس بیسیم میشوند، تمام شدن شارژ باتری آن است؛ حتی، اگر مدت زمان زیادی از تعویض باتری آن نگذشته باشد. چرا که در برخی موارد به دلایلی مثل: روشن ماندن طولانی ماوس، گیر کردن کلیدها، استفاده از باتریهای نامرغوب و غیره ممکن است شارژ باتری زودتر از آنچه تصور میکنید تمام شود.
پس از تعویض این باتری و قرار دادن باتری جدید دوباره ماوس خود را امتحان کنید.
3-اتصال ماوس به دستگاهی دیگر
ماوس خود را به کامپیوتر یا لپتاپ دیگری متصل کنید تا منشأ ایجاد مشکل را پیدا کنید. اگر مشکل مربوط به ماوس باشد در صورتی که به دستگاههای دیگری هم متصل شود، باز هم به درستی کار نمیکند.
اگر سیستم دیگری در دسترس شما نیست، میتوانید با استفاده از مبدلهای OTG ماوس را به تلفن همراه یا تبلت خود متصل کنید. اگر ماوس بعد از اتصال با سایر دستگاهها مشکلی نداشت، باید به چگونگی اتصال بین ماوس و سیستم خود شک کنید.
در این حالت احتمال دارد مشکل از اتصال همزمان چندین ماوس، کیبورد، هندزفری و غیره به سیستم باشد. توصیه میکنیم قبل از اتصال مجدد ماوس، سیستم خود را یکبار خاموش و روشن کنید تا اگر مشکلی در اتصالات به وجود آمده، رفع شود.
4-تمیز کردن ماوس
ماوسها مانند دیگر تجهیزات الکترونیکی نسبت به گرد و غبار حساس هستند و باید هر از چند گاهی تمیز شوند. برای تمیز کردن ماوس خود میتوانید از گوش پاک کنها یا دستمالهای کاغذی استفاده کنید و به آرامی و با دقت قسمتهای زیرین آن را تمیز کنید. البته قبل از این کار اتصال ماوس را قطع کنید.
5-بررسی دانگل ماوس
دانگل ماوس قطعۀ کوچکی است که تنها راه ارتباطی میان ماوسهای وایرلس با کامپیوتر و سیستم را به وجود میآورد. این قطعه شکلی شبیه به فلش مموری کوچک دارد و در هنگام خرید ماوس داخل بدنۀ ماوس جایگذاری شده است و شما باید این قطعه را به یکی از پورتهای سیستم خود وصل کرده باشید.
دانگل ماوس وصل شده را از سیستم جدا کنید و قسمتهای مختلف آن را بررسی نمایید. در صورتی که قسمتی از آن آسیب دیده باشد، احتمالا مشکل کار نکردن ماوس بی سیم به این قسمت برمیگردد و باید آن را تعویض کرد.
6-جابهجایی پورت
گاهی تنها با جابهجا کردن دانگل ماوس از یک پورت به درگاه دیگری داخل سیستم مشکل حل میشود.
اگر برای اتصال گیرندۀ ماوس یا همان دانگل از مبدلهای تایپ سی استفاده میکنید، از سالم بودن آن مطمئن شوید. ممکن است دلیل مشکل همین قطعۀ کوچک باشد.
7-نصب دوباره درایور موس
بعد از اینکه در مراحل قبلی سخت افزار ماوسهای بیسیم را به طور کامل مورد بررسی قرار دادید؛ ولی، باز هم مشکل سرجای خود باقی مانده بود، نوبت به راهحلهای نرمافزاری میرسد. به عنوان اولین راهحل باید درایور ماوس را حذف و سپس مجدد آن را نصب کرد.
بیشتر لوازم جانبی لپتاپها مثل ماوسها و کیبوردهای بیسیم به صورت plug&play و کاملاً خودکار با سیستم ارتباط برقرار کرده و اصلا نیازی به نصب نرمافزار ندارند. با این حال امکان دارد با حذف و نصب مجدد این درایورها بتوان مشکل کار نکردن ماوس بیسیم را برطرف نمود. برای انجام این کار مراحل زیر را طی کنید:
- هر دو کلید Win+X را به صورت همزمان فشار دهید. (کلید win با علامت پنجره روی صفحه کلید مشخص شده است.)
- در پنجرهی کوچکی که در کنار صفحه نمایش شما باز میشود، به دنبال گزینه Device manager باشید و سپس روی آن کلیک کنید.
- حال در میان منوی نمایش داده شده،گزینه mice and other pointing devices را از طریق فلش کناری آن باز کنید. به محض کلیک کردن روی این گزینه، تمام درایورهای مربوط به ماوسها نشان داده میشوند. بین آنها درایور مربوط به ماوس خود را پیدا کنید.
- روی درایور ماوس خود کلیک راست کنید و در میان منوی نمایش داده شده، uninstall را برای حذف کردن آن انتخاب نمایید.
- بعد از این مرحله کافی است که کامپیوتر و سیستم خود را ریستارت کنید. با بالا آمدن مجدد ویندوز به صورت خودکار درایورها نصب میشوند.
8-آپیدت کردن درایورها
راهحل دیگری که در نهایت میتوانید آن را امتحان کنید، به روز رسانی درایور ماوس است. برای انجام این کار باید تا جایی مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- همزمان کلید Win+X را روی صفحه کلید فشار دهید.
- در پنجره باز شده گزینۀ Device manager را انتخاب کنید.
- سپس mice and other pointing devices را باز نمایید.
- روی درایور مربوط به ماوس خود راست کلیک کنید.
- این بار به جای حذف درایور، گزینه update Driver Software را انتخاب نمایید.
- در پنجرۀ که باز شده، گزینه search automatically for updated software را برای آپدیت خودکار درایور انتخاب کنید. به روز رسانی از این روش ممکن است مدتی طول بکشد.
- میتوانید با سرچ و دانلود درایور مربوط به ماوس خود به صورت دستی نیز به روز رسانی را انجام دهید، که در این صورت باید در پنجرۀ بالا گزینۀ دوم یعنی Browse my computer for driver software را انتخاب کرده و سپس فایل دانلود شده را بارگذاری نمایید.
حل مشکل کار نکردن ماوس وایرلس
مشکل کار نکردن ماوس وایرلس به دلیل حساسیت زیاد این لوازم جانبی رایج است و در بسیاری از موارد به راحتی میتوان این مشکل را حل کرد. تعویض باتری ماوس، تعویض درگاه اتصال دانگل بلوتوث، ریستارت ماوس و سیستم، تمیز کردن ماوس و در نهایت حذف و آپدیت درایورهای مربوط به ماوس در بسیاری از مواقع منجر به حل این مشکل خواهد شد.
از آنجایی که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است؛ توصیه میکنیم ماوسهای وایرلس و سایر لوازم جانبی خود را از فروشگاههای معتبری چون جانبی تهیه کنید. چرا که ماوسهایی که در مراکز غیرمعتبر عرضه میشوند، مشکلات و باگهایی بیشتری به همراه دارند. همچنین قبل از خرید ماوس، حتما مقالۀ «راهنمای خرید ماوس» را بخوانید تا با دانستن نکات لازم خریدی آگاهانهتری را تجربه کنید.