پس از فورانهای آتشفشانی تازه در جنوب غربی اقیانوس آرام، یک جزیرهی تازه در سیارهی زمین شکل گرفته است.
به گفتهی اعضای تیم رصدخانهی زمین ناسا «در جنوب غربی اقیانوس آرام، یک خطالرأس بستر دریا که از نیوزیلند تا تونگا امتداد دارد، دارای بالاترین تراکم آتشفشانهای زیر آب در جهان است. در ۱۰ سپتامبر (۱۹ شهریور) یکی از آنها، کوه دریایی هوم ریف، از خواب بیدار و باعث ایجاد یک جزیرهی جدید شد.»
طبق اعلام ناسا، این جزیرهی تازه ۱۱ ساعت پس از آغاز فوران آتشفشان، از آب سر بر آورده است. رصدهای این آژانس فضایی از جمله با کمک ماهوارهی قدرتمند «لندست ۹» (Lansat 9) نشان میدهد که اندازهی جزیره، به سرعت رشد کرده است.
در ۱۴ سپتامبر (۲۳ شهریور) محققان زمینشناسی تونگا، مساحت جزیره را ۴۰۰۰ متر مربع و ارتفاع آن را ۱۰ متر از سطح دریا برآورد کردند. این در حالی است که تا ۲۰ سپتامبر (۲۹ شهریور)، این جزیره به ۲۴۰۰۰ متر مربع افزایش یافت.
این جزیره در جنوب غربی «جزیرهی لیت» (Late Island)، شمال شرقی «هونگا تونگا-هونگا هاآپای» (Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai) و شمال غربی «موونگائونه» (Mo‘unga‘one) واقع شده است.
«هوم ریف» (Home Reef) در منطقهی فرورانش «تونگا-کرمادک» (Tonga-Kermadec) قرار دارد. منطقهای که در آن سه صفحهی تکتونیکی در سریعترین مرز همگرا شونده در سیارهی زمین، با هم برخورد میکنند. در این منطقه صفحهی اقیانوس آرام زیر دو صفحهی کوچک دیگر فرو میرود و یکی از عمیقترین گودالهای زمین و فعالترین قوسهای آتشفشانی را ایجاد میکند.
ناسا همچنین اضافه کرد که جزایر ایجاد شده توسط آتشفشانهای زیردریایی اغلب برای مدت کوتاهی دوام دارند، اگرچه گاهی اوقات برای سالها باقی میمانند.
گفتنی است که این نخستین رویدادی نیست که در آن یک جزیره متولد میشود. پیش از این هم چهار دوره فوران برای کوه آتشفشانی هوم ریف ثبت شده است. پس از هر دو رویداد سالهای ۱۸۵۲ و ۱۸۵۷ جزایر کوچک موقتی تشکیل شدند. به گفتهی ناسا فورانهای سالهای ۱۹۸۴ و ۲۰۰۶ میلادی هم باعث ایجاد جزایر کوتاهمدت با صخرههایی به ارتفاع ۵۰ تا ۷۰ متر شدهاند.
جزیرهای هم که سال ۲۰۲۰ بر اثر فوران ۱۲ روزه از آتشفشان «لیتایکی» (Late’iki) در نزدیکی هوم ریف ایجاد شد، پس از دو ماه توسط جریان اقیانوسی شسته شد. این در حالی است که جزیرهی قبلی ایجاد شده توسط همین آتشفشان در سال ۱۹۹۵، به مدت ۲۵ سال پابرجا بود.
عکس: فوران هوم ریف و ایجاد جزیرهی جدید
Credit: Landsat 9/NASA
منبع: Mint