تعداد مگاپیکسل دوربین گوشی سالهاست که در مرکز توجه شرکتها و کاربران قرار دارد. به همین خاطر در تبلیغات گوشیها، معمولا روی این عدد مانور میدهند. برای برخی افراد تصمیمگیری در مورد اینکه چند مگاپیکسل کافی است، کار سادهای محسوب نمیشود. بنابراین در این مطلب قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که دوربین گوشی شما در نهایت به چند مگاپیکسل نیاز دارد؟
افسانههای مربوط به مگاپیکسل
شرکتها در تبلیغات گوشیهای خود، معمولا عدد مگاپیکسل را بر عنوان یک فاکتور بسیار مهم برای کیفیت عکسها مطرح میکنند. به عنوان مثال مدلهای اولترا گلکسی S20، S21 و S22 همگی از دوربین اصلی ۱۰۸ مگاپیکسلی استفاده میکنند و در نتیجه این مشخصه در مرکز توجه تبلیغات زیادی از این گوشیها قرار گرفته است. بنابراین بسیاری از کاربران معمولی همچنان بر این باور هستند که تعداد مگاپیکسل بیشتر به معنای کیفیت بهتر دوربین است.
با این حال در این میان باید به گوشیهایی مانند آیفون ۱۳ پرو مکس و گوگل پیکسل ۵ اشاره کنیم که با دوربین اصلی ۱۲ مگاپیکسلی راهی بازار شدهاند. دوربین هر دو گوشی یکی از بهترینها محسوب میشوند و این در حالی است که خبری از مگاپیکسل بالا نیست. بنابراین اگر ارتباط مستقیمی بین مگاپیکسل و کیفیت دوربین گوشی وجود ندارد، پس اصلا چرا شرکتها به دنبال افزایش تعداد مگاپیکسل هستند؟ برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید مگاپیکسل را تعریف کنیم.
مگاپیکسل چیست؟
طبیعتا برای درک بهتر مگاپیکسل، باید به ماهیت پیکسلهای موجود در سنسور دوربین اشاره کنیم. پیکسلها بلوکهای بسیار کوچکی در سنسور هستند که نور را جذب میکنند. هر مگاپیکسل هم به معنای ۱ میلیون از این پیکسلها است. بنابراین وقتی میگوییم یک سنسور ۱۲ مگاپیکسلی است، یعنی در سنسور آن ۱۲ میلیون پیکسل تعبیه شده است. اما این اعداد چگونه بر کیفیت دوربین تاثیر میگذارند؟
چگونه تعداد مگاپیکسل بر کیفیت دوربین تاثیر میگذارد؟
نور در عکاسی اهمیت بسیار زیادی دارد. هرچقدر نور بیشتر راهی سنسور شود، کیفیت عکسهای ثبت شده بهبود پیدا میکند. به همین خاطر با بزرگتر شدن اندازهی پیکسلها، سنسور میتواند نور بیشتری را جذب کند. بنابراین هرچقدر اندازهی پیکسلها کوچکتر باشد، نور کمتری جذب سنسور میشود و کیفیت عکسها هم دچار افت خواهد شد.
البته در کل اوضاع به این سادگیها نیست اما اساسا پیکسلها به همین شکل عمل میکنند. گفتنی است اندازهی پیکسل همان مگاپیکسل نیست. اندازهی پیکسل به مساحت هر کدام از پیکسلها گفته میشود و همانطور که گفتیم، تعداد مگاپیکسل مربوط به تعداد پیکسلهای تعبیه شده در سنسور است. اما چه ارتباطی بین اندازهی پیکسل و تعداد مگاپیکسل وجود دارد؟
فرض کنید تصویر زیر کلیت سنسور را نشان میدهد و این مربعها هرکدام یک پیکسل هستند.
در تصویر بالا به دلیل اینکه پیکسلها بزرگتر هستند، فقط تعداد اندکی از آنها میتواند در سنسور قرار بگیرد. اما در تصویر زیر به دلیل کاهش اندازهی پیکسلها، شاهد پیکسلهای بیشتری هستیم.
بنابراین وقتی که با پیکسلهای بزرگتری سروکار داریم، طبیعتا تعداد مگاپیکسل موجود در سنسور دوربین هم کاهش پیدا میکند. البته این موضوع به معنای این نیست یک سنسور مبتنی بر مگاپیکسل کمتر، لزوما کیفیت بهتری ارائه میدهد. در زمینهی کیفیت سنسور، اندازهی خود سنسور هم اهمیت بسیار زیادی دارد.
به زبان ساده، سایز سنسور ارتباط مستقیمی با اندازهی پیکسلها و تعداد آنها دارد. طبیعتا قرار دادن تعداد زیادی پیکسل در یک سنسور کوچک اصلا منطقی نیست. به همین خاطر مثلا سامسونگ برای دوربین اصلی گلکسی S22 اولترا از سنسور ۱۰۸ مگاپیکسلی بسیار بزرگی استفاده میکند.
چند مگاپیکسل برای دوربین گوشی کافی است؟
با توجه به توضیحات ارائه شده، احتمالا به این نتیجه رسیدهاید که مگاپیکسل بیشتر مزیت خاصی ندارد. اما باید بگوییم که در صورت افزایش مگاپیکسل، جزئیات تصویر هم افزایش پیدا میکند و به همین خاطر برای چاپ تصاویر بزرگتر مثمر ثمر واقع میشود. از سوی دیگر باید به بهبود زوم دیجیتال اشاره کنیم. بنابراین گوشیهای مبتنی بر دوربینهای ۱۰۸ مگاپیکسلی و بالاتر، در زمینهی زوم دیجیتال حرف بیشتری برای گفتن دارند.
اما در کل اگر سنسور بزرگ است، از لنز خوبی بهره میبرد و مبتنی بر نرمافزار قدرتمندی است، پس در این صورت مگاپیکسل بیشتر منجر به افت کیفیت نمیشود.
در نهایت با وجود اینکه در حال حاضر شاهد استفاده از دوربینهای ۲۰۰ مگاپیکسلی هستیم، به طور کلی رزولوشن حدودا ۴۸ مگاپیکسلی حداکثر حد ایدئال سنسورهای موبایل محسوب میشود. به همین خاطر جدیدترین گوشیهای گوگل پیکسل از دوربین ۵۰ مگاپیکسلی و مدلهای پرو آیفون ۱۴ از دوربین ۴۸ مگاپیکسلی بهره میبرند. یک سنسور بزرگ با استفاده از این مقدار مگاپیکسل، میتواند در کنار کیفیت خوب، جزئیات مناسبی را هم ثبت کند. اما طبق بررسیهای صورت گرفته، دوربینهای ۲۰۰ مگاپیکسلی هم مزایای محسوسی ارائه نمیکنند و شرکتها صرفا برای تبلیغات و بازاریابی به دنبال افزایش این عدد هستند.
منبع: MakeUseOf